Cara Nak Membuat Tapai Pulut Yang Manis

Tapai Pulut salah satu manisan tradisonal yang menjadi kegemaran ramai. 1Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam.


Cara Buat Tapai Pulut Yang Manis Dan Mudah Pasti Menjadi Sedap Di Makan Sejuk Youtube

Resepi tapai pulut manis.

. 1Basuh beras pulut sebersihnya dan rendam selama 2-3 jamKemudian toskan dan letak didalam periuk kukusanKalau nak lebih sedap boleh gunakan. Tapai Manis Leting Kali ni buat tapai dengan menggunakan sekilo beras pulut. 12 cawan air panas.

Tapai ni makan sejuk² mmg layan kan. Tapai Pulut Manis. 1 kg beras pulut.

Selepas 2 hari baru tengok tapai tu ya. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam.

Masukkan dalam peti sejuk sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk. Cara Buat Tapai Pulut Yang Manis Leting. Jangan ketika peram baik tapai pulut atau tapai ubi kayu itu di atas Jubin atau simen.

Boleh kurangkan kandungan gula pada sesiapa yng tak suka manis sangat. Sukat pulut menggunakan cawan. Jadi jom kita ikuti cara wanita ini membuat tapai.

12 cawan air sejuk. -bekas dadihdaun getahdaun pisang. Cara- Cara Buat Tapai Pulut.

CARA-CARA MEMBUAT TAPAI PULUT. 12 biji ragi seelokya jemur terlebih dahulu tapi. Gunakan air panas untuk masak beras tersebut.

Bungkus dalam daun pisang atau bekas yang sesuai. Kemudian toskan air kukus beras pulut selama 25 min. Resipi sedap dan mudah untuk Tapai Pulut Manis.

250 gram tepung pulut beras. Hancurkan ragi saya letak dalam plastik. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air sambil kaup balik saya tak alihkan pulut ke dalam bekas saya siramkan air terus dari pengukus.

Petua orang tua-tua ada yang suruh lapikkan bawah tapai dengan papan. Kalau manis molek bolehlah buat lagi. 1 Masak pulut terlebih dahulu.

Proses penapaian tu lah yang membuat pulut dalam tapai menjadi matang masak. 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Biarkan lebih kurang 24 jam hingga.

Saya letak dalam kabinet dapur je. Kukus semula pulut tadi dalam 10min atau sehingga naik wap. Nak buat tapai ni pulut kena.

11K 240 Comments 93K Views. Ia juga mempunyai rasa yang sangat manis jadi tidak sesuai bagi penghidap kencing manis ya. Petua Buat Tapai Pulut Manis Tak Masam Makan Sejuk Sejuk Lagi Nikmat Di Tekak Daily Makan Resipi Rahsia Cara Membuat Tapai Pulut Sendiri Rasa Nak Masak.

Kita test ragi dulu. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Tapai pulut ni rasanya manis dan agak tajam baunya bagi sesiapa yang tak biasa makan.

18 sudu kecil pewarna makanan Pilihan warna mengikut citarasa peribadi 150 gram. Setelah siap letakkan ditempat yang tertutup. Selepas 23 hari pulut tadi akan menjadi tapai pulut yang manis leting kata orang TeganuTapi nasib jugalah sebab kalau ragi tak elok simpan setahun pun tapai tu tak.

1kg beras pulut 12 biji ragi Seeloknya jemur terlebih dahulu tapi yang ni saya tak jemur pon. Sy guna bks dadih je Cara memasak. Rupanya nak buat tapai pulut yang sedap manis berair elok menjadi kena jemur dulu ragi.


Resepi Tapai Pulut Yang Mudah Youtube


Pin On Youtube


Cara Petua Buat Tapai Pulut Manis Yang Boleh Buat Bisnes Tape Fermented Glutinous Rice Tapai Youtube


Resepi Tapai Pulut Yang Manis Resepi Paling Tip Top Youtube

No comments for "Cara Nak Membuat Tapai Pulut Yang Manis"